понеделник, 30 май 2011 г.

Интервю с Енрико Серена

Здравейте приятели,

в този брой на AquaGo Spotlight, ще Ви представим интервю с Енрико Серена - един от най-талантливите италиански акваскейпъри, който на драго сърце прие поканата ни, да сподели с българските читатели, опита си в акваскейпинга и преживяванията си в Япония.

Ciao Enrico,

Благодарим ти много за отделеното време и за възможността да споделим с нашите читатели, твоят опит в акваскейпинга!

Би ли представил себе си, с няколко думи?


Снимка Енрико Серена

Здравей Тони, AquaGo team и всички български акваскейпъри! Благодаря Ви много за това интервю, за мен е огромна чест да отговоря на въпросите Ви!

На 40 години съм и живея в северната част на Италия - град Бреша, намиращ се на средата на пътя между Милано и Верона, близо до най-голямото езеро в Италия – Lago di Garda. Работя като графичен дизайнер, в местния вестник. Обичам катеренето, трекинга, бягането, фотографията, изкуство, история и японската култура. Дори в момента посещавам курсове по японски език.

Как и кога започна да се занимаваш с акваскейпинг?

Преди 4-5 години бях запленен от акваскейпингът, когато за първи път видях аквариуми аранжирани в стил “Nature Aquarium” в един от магазините, в моя град. Преди това не мога да кажа, че бях силно заинтересуван от акваристика, отглеждах растения в един или два от аквариумите си, но истинската искра, която запали тази неугасваща страст беше точно това откритие.

Моля те, разкажи ни малко повече за твоята „акваскейпинг автобиография”?

След това прозрение, за което разказах по-горе, аз реших да опитам да пресъздам тази красота, между 5 стъкла. В интернет беше лесно да открия достатъчно информация за ADA, Такаши Амано и неговите творби. В първият си опит, аз започнах като повечето от нас с експерименти: саморъчно направена с-ма за CO2, осветление и аквариум, стил направи си сам, смесвах всевъзможно фирмени торове, използвах акадама за субстрат и т.н. Но заради липсата на опит и умения, красив растителен аквариум успях да създам, чак след като започнах да използвам продуктовата линия на Aqua Design Amano, която ползвам и до ден днешен.
Снимка Енрико Серена

Колко аквариума имаш в момента? Колко време ти отнема да ги поддържаш?

Имам само два аквариума у дома. Не съм професионален акваскейпър и нямам магазин. Големият аквариум (!) е около 150 л., а малкият е нано аквариум 20 л., с растения и скариди, Прекарвам по 5-10 мин. на ден, в проверка на аквариумите: дали СО2-то работи, добавям торове, храня рибите, евентуално почиствам стъклата и т.н. Веднъж седмично или на всеки 10 дни, ако съм зает, сменям вода и кастря растенията.

Какво мислиш за конкурсите за акваскейпинг?


Снимка Енрико Серена

След като направих първият си „истински” акваскейп през 2009, участвах в IAPLC, просто за забавление и без каквито и да е сериозни амбиции. Скоро след това осъзнах, че конкурсите /и акваскейп обществото/ предлагат огромни възможности и безспорно са най-добрия начин да натрупаш знания, и да се усъвършенстваш. Можеш да сравниш творбата си, с тези на стотици други акваскейпъри от всички краища на Света. Съдиите и известните акваскейпъри, ще ти покажат колко различно е твоето възприятие, спрямо това на останалите. В конкурсите, ще намериш множество теми и идеи за следващите ти акваскейпи.

Участвал ли си в някой конкурс? На коя позиция се класира?


Снимка Енрико Серена

Както споменах по-рано, първото ми участие бе в IAPLC2009, където се класирах 94, участвах също в AGA2009, AAC2010 (20-то място), ASE2010 (6-то място), IAPLC2010 (255-то), http://showcase.aquatic-gardeners.org/2010.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=124.

Кои са любимите ти акваскейпъри?

Маестро Takashi Amano, разбира се! Преди години, той бе първият който откри и разви красивият стил на “Nature aquarium”. След стотици творби, неговите акваскейпи винаги са шедьоври. Не мисля, че това е лесно за постигане. Също така, харесвам и други акваскейпъри: членовете на CAU са много креативни и умели, любимец ми е г-н Dave Chow. Също така харесвам и работата на Pasquale Buonpane – мой приятел италианец – може би един от най-добрите западни акваскейпъри, а и в Света.

Какво мислиш за г-н Такаши Амано?

Неумишлено, аз отговорих на този въпрос, с предния си отговор. Аз съм фен на г-н Такаши Амано и продуктовата линия на ADA. Знам, че във всеки акваскейпинг клуб или форум има много конфликтни дискусии, за това каква е неговата роля като създател, фотограф, натуралист и относно комерсиалната линия (твърде скъпа и пр. ) За мен той е човек, със страхотно усещане за красота, хармония и за природата. С неограничен ресурс от ноу-хау. Благодарение на неговата работа, акваскейпингът се е развил до това ниво и е достигнал хора, които никога не биха си помислили за растителен аквариум. Аз имах честа да се срещна с него за първи път в Рим през 2009.

Знам че си посетил Nature Aquarium Party 2009 в Niigata, Япония и бих искал да те помоля да споделиш с нас, впечатленията си в NAG и в частност от г-н Амано?

Снимка Енрико Серена

Така, е, бях на партито Nature Aquarium Party през 2009, но бях само в Токио. Дните предвидени за посещение на Ниигата, съвпаднаха с датата на полета ми на обратно към дома. За мен, преживяването беше невероятно…да пътувам из Япония, ми бе детска мечта, а най-вълнуващата част беше, възможността да споделя страстта си, с толкова много хора от цял свят и да се запозная с най-добрите акваскейпъри.
Снимка Енрико Серена

Може да прочетете репортажът на страниците на моя блог. Надявам се, Google translate ще се справи добре, с превода на Български.

Кой е любимият ти акваскейпинг стил?

Аз обичам аранжировките с камъни и Iwagumi стила, но мисля, че на хората на запад, ни е трудно да разберем правилно философията зад този стил. Друга трудност е намирането на красиви и инертни камъни. Всъщност в момента експериментирам една композиция с корени. :)

Снимка Енрико Серена

Опитвал ли си стила Sozo Haishoku?


Снимка Енрико Серена

Направих нещо подобно, създавайки 3 различни скейпа, използвайки същите камъни, в 3 различни комбинации и с различни растения. Но ако не греша, за истинско Sozo Haishoku, не трябва да променяш хардскейпа..

Да точно така!

"Докато растенията в естествена среда, променят визията си с промяната на сезона, камъните остават непроменени. Това важи и за Iwagumi скейпите. Sozo Haishoku ни позволява да сменим растенията в аквариума, без да променяме хардскейпа от камъни и така да се насладим на промяната в пейзажа. " Материал от Онлайн Aqua Journal

Но когато за първи път видях тези 3 аквариума, почувствах силна връзка между тях. След внимателно изследване, може да се открие разликата в аранжировката на хардскейпа, но цялостният образ остава същият. Единствено в последният ти скейп "Secret shores" има значителна промяна в позицията на камъните, но пък при него ми изглежда, че той всъщност е огледална проекция на другата ти творба „ Breath of springs” , нали така?
Точно заради това ми се стори, че експериментираш с техниката Sozo Haishoku и реших да ти задам този въпрос :)


Не мога да кажа, че беше напълно съзнателен експеримент със Sozo Haishoku, но съм съгласен с теб напълно, относно цялостното усещане за развитието на трите акваскейпа. А относно “Secret shore” – да той е огледална проекция на предния скейп. Опитах се да направя нещо съвсем различно от първообраза. Във връзка с това е важно да отбележа, че камъните винаги изненадват с нещо ново, когато ги погледнеш – нещо, което не си забелязал преди. Разбира се, всеки един камък си има основа страна, която е най-красива и интересна, но най-хубавото и уникалното при формациите с камъни, е че чрез комбинирането им по различен начин, можеш да създадеш учудващо добри варианти, за които не си и подозирал.

Аз следя работата ти върху Iwagumi. Какви камъни ползваш за тези акваскейпи?

Камъните, които съм ползвал са Dragon stones, никога не съм имал възможност да работя с друг вид камъни, освен в някои от семинарите, в които съм участвал. Честно казано, не харесвам особено много Dragon stone като камък за чисто Iwagumi, но пък в комбинация със стеблени растения, мисля че тези камъни показват максимума си.

Снимка Енрико Серена

Ти определено обичаш да експериментираш с подреждането на камъните. Моля те, сподели с нас, какво научи от развитието на тези акваскейпи и в частност от аранжировката на харскейпа!? Кой ти е любимият от тези три варианта? Защо? :)

Научих едно много просто нещо: експериментирането е единственият вариант да извлечеш максимума от даден материал, с който разполагаш. Любимият ми от 3-те скейпа е “Secret shore”, не знам защо, но като гледах снимката, която направих за конкурса си помислих: „Уау, това изглежда като истински Nature aquarium”: )
Снимка Енрико Серена

Използваш ли някаква специална техника, за аранжировката на камъните по такъв начин? Разкажи ни малко повече за концепцията на Iwagumi, през твоите очи.

Научих се да подреждам камъните, гледайки книгите на Амано, Aqua Journal и различни фотографии. Човек трябва да се научи, да следва и да помни правилата за позициониране, пропорции и композиция. Когато бях в Япония, посетих няколко каменни градини и разбрах, че философията на композициите с камъни е дълбоко вкоренена в Източната култура и много трудна за разбиране от хората от Запада.

Следваш ли някакви правила, когато създаваш акваскейп?

Като повечето от нас, използвам правилото на третините и златната среда, за позициониране на фокалният център и/или на отворените пространства.

Снимка Енрико Серена

Правиш ли скици преди да се захванеш с нов проект или предпочиташ да импровизираш?

Аз предпочитам да ползвам снимка а акваскейп, който харесвам за вдъхновение и тогава да се опитвам и опитвам, да променям хардскейпа. След това снимам и споделям с други акваскейпъри от италианският форум aquagarden и пак местя и променям отделни детайли, дори след като вече съм засадил растенията и съм напълнил аквариума. Просто нямам необходимият опит и умения да правя нещата от първият път.

Каква е тайната ти за отглеждане на такива красиви растения? Кажи ни, моля те за режима ти на торене/от самото начало и съответно как се е променило във времето/?

Снимка Енрико Серена

Аз следвам, доколкото е възможно, основните правила за поддръжка и подхранване на растенията. Ако използваш гамата на ADA трябва да дозираш Brighty K всеки ден, и Step I, II или III + добавки като ECA, 3 пъти седмично или повече. Естествено, когато не съм у дома, пропускам.

Имаше ли някакви проблеми с растежа на растенията или с появата на алги?

Естествено, особено в началният период със зелени водорасли и с черна брада, когато не съм много точен и редовен с водните смени.

Какво научи от последният си акваскейп?

От гледна точка на конкурсите, научих как може един и същи аквариум да се възприеме по-толкова различен начин от различните съдии: в единият конкурс да бъде оценен на 255-то място, а в другият на 3-то. Но и аз съм бил жури няколко пъти и знам колко е трудна тази задача.

Какъв съвет, би дал на тези колеги, които тепърва правят първите си крачки в аквасейпинга и растителните аквариуми?

Не съм толкова опитен, за да уча тези, които тепърва се захващат с хобито, аз също съм новак! Но добро предложение би било да се регистрират и да участват активно в добри акваскейпинг форуми, сайтове, клубове. Чрез интернет е много лесно да се срещнеш и да общуваш с хора от целия Свят.

Благодарим ти много, Енрико! За нас бе чест!

Няма коментари:

Публикуване на коментар