събота, 26 ноември 2011 г.

Интервю с Лидия и Борислав Чиколови

Здравейте Лидия и Борислав,

Благодарим Ви много за отделеното време и за възможността да споделим читателите на AquaGo Spotlight, твоя опита в сферата на акваскейпинга!

Бихте ли представили себе си, с няколко думи?

Благодарим за вниманието и оказаната чест, въпреки че сме абсолютни любители, в сравнение с участниците в предишните ви интервюта.

Ние сме Лидия и Борислав Чиколови, женени, с две малки деца, с професии съответно преподавател по танци и пилот.И двамата обичаме освен акваристиката и рисуването,фотографията и рок музиката.

Как и кога започнахте да се занимавате с акваскейпинг? Как акваскейпингът се оформи като семейно хоби?

Снимка сем. Чиколови

С акваскейпинг започнахме да се занимаваме почти случайно-на Коледния конкурс през миналата година спечелихме първото място в категорията акваскейп и това ни вдъхнови да се преориентираме от фауната (разбирайте дускусите) към флората :). Не че не е възможен и добър акваскейп с дискуси, но е необходим голям мащаб на аквариума, а това за сега е трудно постижимо. Хобито е семейно и това е много добре, защото няма кой да ти мърмори, че „пак си се накиснал в аквариума и не ми обръщаш внимание“ :).

Снимка сем. Чиколови


Моля Ви, разкажете ни малко повече за източниците Ви на вдъхновение?


Следим изявите на водещите акваскейпъри по международните конкурси , а и имаме още едно семейно хоби – планинския туризъм. Красивата ни природата е неизчерпаем извор на вдъхновение. От там събираме и някой от материалите за аквариумите ни.

Какво мислите за конкурсите за акваскейпинг?

Конкурсите за акваскейп са възможност да се видят постиженията и идеите на хора от цял свят,но както при повечето конкурси и при тези има субективизъм и политика при класирането.

Знаем че, участвате активно в конкурсите за акваскейпинг. Бихте ли споделили с нас, в кои конкурси и на коя позиция се класирахте?

Участието ни в конкурси за акваскейпинг е съвсем скромно:
- 2010г. Коледен конкурс на БАЕ- 1 място ;
- 2011г. IBAC- 12 и 19 място.

Кои са любимите Ви акваскейпъри?

Харесват ни работите на Филипе Оливейра, а също на Кевин Теро и Вей Чанг-има страшно много автори от Азиатския континент, които налагат новите тенденции в това хоби.

Какво мислите за г-н Такаши Амано и продуктовата линия на АДА?

Амано е този, който постави жалоните в сладководната акваристика, популяризира акваскейпинга и наложи професионалния подход към него. Продуктите му са еталон за качество и дано да са все по-достъпни за хората в България.

Колко аквариума имате в момента? Колко време ви отнема да ги поддържате?

В момента сме с два аквариума вкъщи. Седмично, заедно за 3-4 часа се справяме с поддръжката.

Сега бихте ли ни разказали малко повече за аквариума, с който се класирахте на 12-то място в в първото издание на Балканският акваскейпинг конкурс, организиран от БАЕ? Има ли си име?

Снимка сем. Чиколови

Обем на аквариума: 17л.
Осветление: 24w-PL,4200K и 12w-LED,6500K,8часа;
Филтрация: 300 l/h;
Система за Co2: 8 часа;
Параметри: рН =6,8; t=25°C;
Растения: Hemianthus callitrichoides,Utricularia graminifolia, Monosolenium tenerum
Обитатели: Microrasbora kubotei,Neocaridina heteropoda var. red

Този аквариум е едно нано, което изградихме и благодарение на вас. Не предполагахме ,че овладяването на пространството в малък мащаб е толкова голямо предизвикателство.Опитахме се да пресъздадем едно разсъмване в подножието на планината-такова е и името му (Morning in the valley-Утро в долината).

Този аквариум е един много добър пример за Nature Aquarium и успешно използване на каменни композиции /Iwagumi/. Какво вдъхнови създаването на този акваскейп?

По-добър пример за Iwagumi е другия ни аквариум,който участва в конкурса,но мисля ,че малко остана недооценен. Вдъхновението и за двата е от красивата ни природа.
Снимка сем. Чиколови

Обем:240л.
Осветление: 6x39W,T5 Sylvania(Gro Lux,Aquastar и 865),7 часа
Филтрация: Eheim-2228;
Система за Co2: 8 часа;
Параметри: рН=6,8; t=25°C;
Растения: Eleocharis parvula, Eleocharis vivipara
Обитатели: Paracheirodon simulans,Neocaridina Heteropoda var. red, Caridina japonica,Caridina cf. cantonensis blue,Neritina natalensis,Neripteron tahitensis

Следвате ли някакви правила при създаването на нов акваскейп /Golden ratio, Rule of the thirds/?

Важно е да се спазват правила, но понякога при нарушаването им се получават забележителни неща. Препоръчително е обаче поне основните-на третините, на плановостта и перспективата да се спазват.

Рисувате ли скици или импровизирате с наличните материали, докато получите желания резултат?

По-добри резултати се постигат при предварително планиране и подбор на материалите. Надяваме се че с ваша помощ ще е по-лесно да си намираме добри камъни за акваскейпите. Разбира се, че има спонтанност и доза случайност понякога.

Имахте ли проблеми с алги?

Алгите са неизбежен спътник на аквариста. Благодарение на опита който сме натрупали при отглеждане на дискуси в растителен аквариум, сегашната задача ни се вижда по-лесна.

Поддържате ли все още този аквариум? Има ли в момента някой нов проект, върху който работите или който планирате в скоро време?

В момента и двата аквариума са в процес на преустройство. Една от положителните страни на нашето хоби е, че живата картина, която създаваме може да бъде променяна. Малкия ще го изградим изцяло наново с жълто-червени вулканични камъни,а големия частично го променяме с добавка на нови камъни.Надяваме се да покажем скоро резултатите.

Благодарим Ви много!

Няма коментари:

Публикуване на коментар