сряда, 9 ноември 2011 г.

Интервю с Ивайло Барийски

В това издание на AquaGo Spotlight, имаме удоволствието да Ви запознаем с един от най-талантливите и опитни български акваскейпъри- Ивайло Барийски а.к.а Iek.

Здравей Иво,

Благодарим ти много за отделеното време и за възможността да споделим читателите на AquaGo Spotlight, твоя опита в сферата на акваскейпинга!

Би ли представил себе си, с няколко думи?


Първо благодаря за добрите думи в имейла, въпреки че моят опит в акваскейпинга е твърде скромен.
Казвам се Ивайло Барийски, на 44г., семеен, по професия- дентален лекар (стоматолог).

Как и кога започна да се занимаваш с акваскейпинг?


Снимка Ивайло Барийски

От растителен акваскейпинг започнах да се интересувам преди около 5 години, въпреки че интересът ми към растителните аквариуми, а за далечните 70-те това бяха холандските, датира от детските ми години.

Снимка Иво Барийски

Моля те, разкажи ни малко повече за източниците ти на вдъхновение?

Тук отговорът е еднозначен- вдъхновението идва от Амано.

Какво мислиш за конкурсите за акваскейпинг?


Мисля, че тези конкурси станаха прекалено много, визирам големите международни такива. Те са една от причините да не виждаме много качествени теми по форумите за развитието на един акваскейп, работите се пазят за конкурсите. Но вероятно ползите за хобито от тях са повече.

Знаем че, участваш в конкурси за акваскейпинг. Би ли споделила с нас, в кои конкурси и на коя позиция се класира?

Снимка Иво Барийски

Участвал съм само два пъти в IAPLC 2009 и 2010г., със символичното класиране съответно на 96-то и 90-то място, а също и в един евпропейски конкурс, задължително и в родните форумни конкурси.

Това си е значително постижение! Много хора си мечтаят да влязат в топ 100 на ADA! Поздравления!

Кои са любимите ти акваскейпъри?

Винаги съм следял работата на Cliff Hui, има страхотен фин поглед за нещата.

Какво мислиш за г-н Такаши Амано и продуктовата линия на АДА?

Той е човекът, който донесе най-голямата промяна в сладководната акваристика, а и оказа влияние на соленоводната в естетичен аспект, а продуктите му не се нуждаят от реклама, надявам се само повече хора в България да могат да си ги позволят.

Колко аквариума имаш в момента? Колко време ти отнема да ги поддържаш?

Поддържам (това е точната дума, защото в момента не планирам растителен акваскейпинг) два растителни и един рифов аквариум, плюс едно соленоводно нано.

Какъв съвет, би дал на тези колеги, които тепърва правят първите си крачки в акваскейпинга и растителните аквариуми?

Ако имат ясни цели за своето хоби, да не си губят времето в експерименти с разни DIY проекти, а да се оборудват с качествена техника, вкл. естетично изработен аквариум, СО2 система под налягане, адекватно осветление, субстрат (от голямо значение), достатъчно на брой растения и т.н., всичко това с цел да хвърлят усилията си единствено върху творческата страна.

Сега би ли ни разказал малко повече за аквариума, с който се класира на 2-ро място в в първото издание на Балканският акваскейпинг конкурс, организиран от БАЕ?

Снимка Иво Барийски

Тъй като ентусиазмът от първите години се беше поизпарил по времето на конкурса, се ориентирах основно към мъховете, едва ли в скоро време ще насадя отново глосостигма или друго подобно.
Иначе този скейп е един откъс от четири годишни преобразования на аквариума, основно съм запазил само хардскейпа с камъните. Друго съществено няма по него, освен че под пясъка има една кофа пръст и много глинени топчета с торове (част от експерименталния ми период).

Този аквариум е един отличен пример за Nature aquarium. Ние винаги сме се възхищавали на твоето умение да пресъздаваш красиви природни пейзажи в аквариумите си. Какво вдъхнови създаването на този акваскейп?

-Една проста дума- мързелът ми :).

Колко време ти отнема да го поддържаш?

В зависимост от свободното ми време, мога да си занимавам и по 7-8 часа седмично, а мога да го оставя и на самотек и 1 месец, както е в момента.

Снимка Ивайло Барийски

Поддържането на добрия вид на Елеохарис Вивипара е доста трудна задача, би ли споделил тайната за отличният и вид в твоя аквариум?
По това време отделях наистина много време за този елеохарис, вчесвах го с гребен повече, отколкото собствената си коса, сега съм го зарязал и расте по-буйно.

Кое беше най-голямото предизвикателство при създаването на този аквариум?

Не е имало такова.

Следваш ли някакви правила при създаването на нов акваскейп /Golden ratio, Rule of the thirds/?

Снимка Ивайло Барийски


Задължително се опитвам да ги съблюдавам тези правила, дори прекалено много се вманиачавам понякога, което може и да не е толкова добре за оригиналността, а в последните 2-3 години това се цени особено.

Рисуваш ли скици или импровизираш с наличните материали, докато получиш желания резултат?

Местя камъни и корени поне два дни, до умопомрачение. Правя снимки на хардскейпа, пререждам отново, в последствие, разбира се, пак правя корекции. Това всъщност е и единствена ми любима част от акваскейпинга, развитието и поддръжката за мен са единствено работа, а работата не е хубаво нещо. Колкото повече узрява аквариума, толкова по- безинтересн ми става, предполагам, че с почти всички е така.

Имаше ли проблеми с алги?

Задължително, няма алги, които да не съм опознал, е, не всичките 30 000 вида, но от друга страна нали без алги животът ще спре да същуствува, някъде бях чел, че осигуряват 70% от кислорода на планетата.

Би ли ни разказал малко повече за режима на торене, в този аквариум?

Това е нещо, за което не правя компромиси, всеки ден торя, всеки един аквариум, независимо дали подавам СО2 или не. Торенето на един новостартиран аквариум започвам от следващия ден, с намалени дози и по принцип в началото само с макро елементите, почти не добавям микро елементи, разчитам на седмични смени на вода, които са поне 50%, но обикновенно сменям 2/3-ти (предимството на не големите аквариуми), а на морското нано дори сменям 100% всяка седмица.

Поддържаш ли все още този аквариум?

Да, и ще го поддържам докато се занимавам с хобито или докато жената не ме изгони. В момента е доста префасониран, поради това че трябваше да го обединя с друг растителен аквариум, мъховете превалират, има криптокорини , микрозорум и някои стеблени растение, като Дидиплис диандра, две големи златни риби, Хемиграмус блехери, разбори, барбуси и коридораси.

Данни за аквариума:
Размер: 90х45х45
Осветление: 2х70W MHL 5600К, на Силвания, в последствие го промених на 4x24W T5HO (3 х Coralstar и 1 x Marinestar на Силвания)
Филтрация: Еheim 2228
СО2 система: под налягане с керамичен дифузьор
Параметри на водата: нямам представа, но първите години мерех редовно нитрати, фосфати и желязо.
Субстрат: пръст, примесена с глинени топчета с торове и кварцов пясък 2-3мм едрина. Но тази подложка не я препоръчвам като ефикасна, иначе съм очарован от субстрата на ADA, а при ограничен бюджет- тор от червеи.
Торове и режим на торене: торя по някаква рецепта, която твърди да е копие на Tropica plant nutrition plus, сравнително на око, но да кажем около 5-10мл на ден.
Хардскейп: камъни от подножието на Витоша
Растения: два-три вида мъх, никога не съм бил сигурен при определянето на имената на мъховете, елеохарис, от трите размера. парвула, ацикуларис и вивипара.
Риби и ракообразни: Хемиграмус блехери, Барбус конхониус ( временно, за справяне с проблем с нишковидни водорасли)
Седмична поддръжка: 50-70% смяна на вода, подкастряне на растенията, последното мога да го правя и през седмицата по няколко пъти.

Има ли в момента някой нов проект, върху който работиш или който планираш в скоро време?

За съжаление- не, нямам полезна идея, а и не виждам как би могла да ми дойде, човек трябва да се разхожда по-често сред природата, така се ражда вдъхновението по-добре.

С уважение,
Ивайло Барийски


Благодарим ти много!


Няма коментари:

Публикуване на коментар