сряда, 19 януари 2011 г.

Интервю с Мариaн Маньовски а.к.а RAVEN

Здравейте,

в това издание на AquaGo Spotlight, ще Ви представим интервю, с един от най-опитните и креативни скейпъри в България - Мариан Маньовски, добре познат от форумите за акваристика като Raven.

Мариан е един от най-дейните членове на акваристичната общност в България, който безспорно е спомогнал за развитието и популяризирането на любимото хоби в България, а и отвъд.

Той е и един от организаторите и член на журито на Балканският Акваскейпинг Конкурс, който е организиран от Българска Аквариумна Енциклопедия и ще се проведе тази пролет, събирайки акваскейпи от целият Балкански полуостров.


Здравей Мариан,

Благодарим ти много за отделеното време и за възможността да споделим читателите на AquaGo Spotlight, твоя опита в сферата на акваскейпинга!

Би ли представил себе си, с няколко думи?


Снимка Мариан Маньовски

Казвам се Мариан Маньовски, на 41 години съм, социолог по образование.Живея в София, в централната част на града и всичките ми хобита са свързани с природата . Освен с акваристика се занимавам активно с подводен риболов и гмуркане.

Как и кога започна да се занимаваш с акваскейпинг?

Имам аквариуми от дете, тъй като винаги съм се интересувал повече от растения отколкото от риби винаги са ме привличали така наречените холандски аквариуми и съм се опитвал да влагам някакви елементи взети от природата като корени и камъни.

Преди няколко години за първи път чух името на Такаши Амано и от тогава започнах активно да се интересувам от съвременен акваскейпинг.

Моля те, разкажи ни малко повече за източниците ти на вдъхновение?

Аз съм един от първите и най запалени последователи на стилът Nature Aquarium в България, това е стилът създаден от Амано.

За мен това е най чистият и най съвършеният от стиловете в акваскейпинга.

Предпочитам натуралният стил на източните акваскейпъри.

Какво мислиш за конкурсите за акваскейпинг?

Акваскейпингът е най-популярното лице на сладководната акваристика, той е хоби и увлечение за най известните акваристи а те увличат многобройни последователи, това популяризира самата акваристика като хоби.

Конкурсите за акваскейпинг са един от най добрите начини за популяризиране на хобито, през последните години качеството на представените работи расте непрекъснато , това е сигурен знак че има развитие.

Участвал ли си в някой конкурс? На коя позиция се класира?

Участвал съм в IAPLC през 2006г. , класирах се на 82-ро място.

Снимка Мариан Маньовски

Освен това съм участвал и в AGA. С този аквариум спечелих и първо място в Първият конкурс на БАЕ, в категорията Акваскейпинг.

Снимка Мариан Маньовски

Кои са любимите ти акваскейпъри?

На първо място бих посочил Такаши Амано, както повечето акваскейпъри и аз съм започнал с копиране на негови работи, освен това харесвам японските и азиатските майстори.
От европейските акваристи харесвам някой от работите на Фелипе Оливейра и големите аквариуми на Оливър Нот- за мен той е безспорният майстор на Extra Large.

Какво мислиш за г-н Такаши Амано и продуктовата линия на АДА?

Г-н Такаши Амано безспорно е най известният акварист в света, мисля че неговият стил и неговите аквариуми са недостижими. Има пълната колекция от публикувани снимки на негови аквариуми , на много от тях съм се опитвал да подражавам и да ги изучавам.

Освен с брилянтният си усет на акваскейпър Амано се слави и като много опитен акварист, той изучава процесите, които протичат в самият аквариум и заради това препаратите и продуктите на ADA са толкова успешни.

Много от методите на функциониране на аквариума са известни просто като „методът на Амано” и това не се нуждае от повече коментар, той си е спечелил славата на последна инстанция.

Колко аквариума имаш в момента? Колко време ти отнема да ги поддържаш?

В момента съм доста зает с работата си и имам само един 450 л. аквариум, тъй като той е много бавен като вид, поддръжката ми отнема около 30 минути седмично и малко по сериозно обслужване на три месеца - в рамките на около 1-2 часа.

Какъв съвет, би дал на тези колеги, които тепърва правят първите си крачки в акваскейпинга и растителните аквариуми?

Акваскейпинга е естествено развитие на акваристиката, своеобразен майсторски клас. За това за да е успешен един акваскейпър, той първо трябва да е добър и опитен акварист, да познава основните биохимични процеси които протичат в аквариума и как растенията реагират на тях, да чете и да следи новостите които излизат в областта на акваристиката. След това трябва да експериментират, да изучават модели, да се опитат да си създадат усет за перспектива и съотношения в ракурсите и размерите на обектите.

Много помага ако акваскейпъра може да рисува, аз самият рисувам прилично, учил съм малко архитектура и мисля че това ми помага да „усещам” някой от елементите на акваскейпа.

Тъй като освен организатор, ще бъдеш и член на журито на Балканският акваскейпинг конкурс, организиран от Българска Аквариумна Енциклопедия, бихме искали да те помолим за кратко обръщение към бъдещите участници в конкурса?

Благодаря ти много!


Здравейте колеги и приятели.

Идеята за този конкурс е нова и това е първото му издание. Надяваме се, той да се превърне в една добра традиция, виждал съм наистина прекрасни акваскейпи правени от майстори от нашият региони за това мисля, че е време да ги съберем на едно място, в един хубав конкурс.

Този конкурс е един от начините да се опознаем и да научим нещо повече за нас, за страните си и за аквариумите си.

Акваскейпингът е хоби без граници и без националности, това е едно от нещата които ни обединява.
Ще се радваме ако има желаещи да споделят това хоби и своите аквариуми в нашият конкурс.

Благодаря Ви!




Сега би ли ни разказал малко повече за аквариума, с който спечели Първо място в раздел Сборен аквариум в Коледния конкурс, организиран от БАЕ? Има ли си име?

Снимка Мариан Маньовски

Аквариумът няма официално име, но работното му име е „Дървото на Ангелите”, основните елементи в него са голям корен и скаларии Манакапуро.

Какво вдъхнови създаването на този акваскейп?

В началото бе коренът, след това около него се изградиха основата от камъните и папратите.

Снимка Мариан Маньовски

Идеята ми беше да се получи едно парче стара, обрасла с мъхове гора, спокоен, бавен и отпускащ аквариум, нещо пред което да поседя вечер след работа и да си представя че съм далече от големият град.

Кога е стартиран този аквариум?

Аквариумът е на около два месеца в момента на снимките, съвсем нов е още.

По избора на растенията съдя, че това е бавен аквариум. Какви са плюсовете и минусите?

Преди години правех предимно бързи аквариуми, с много червени , светлолюбиви дългостеблени.
Това са весели, слънчеви и лъчезарни аквариуми, техен минус е че системата е нестабилна поради факта че всичките лимитиращи фактори в нея като светлина, хранителни вещества и СО2 са ускорени на предела. При една малка грешка такава система може да се срине за броени дни. Друг минус на бързите аквариуми е че изискват много повече поддръжка, отнемат повече време и не са подходящи за заети хора.

Бавните аквариуми са много по „безопасни” от гледна точка на срив на системата, може би единственият им минус е че са доста дълготрайни и е възможно да омръзнат.

Колко време ти отнема да го поддържаш?

Този аквариум е така центрован, че да има минимална поддръжка, има много добра филтрация /над 10 пъти обема в час/ и умерено осветление, това го прави много спокоен и лесен аквариум.

Би ли споделил с нас, какъв е този интересен корен?

Коренът е намерен в един от парковете на София, почти в центъра на града, самият корен е от паднало мъртво дърво- акация.

Видях го преди две години докато разхождах кучето си и тичах в този парк, но все още нямах подходящ съд за него.

Може да се каже, че настоящият ми аквариум е правен според този корен.

Кое беше най-голямото предизвикателство при създаването на този аквариум?

Подреждането на камъните беше един съществен елемент на акваскейпа, самите камъни са морски - от крайбрежието на Черно море.

Със самият корен имаше един комичен момент.Тъй като аквариумът има три напречни разпънки а коренът е дълъг се наложи да нарежа корена на няколко парчета и след като ги вкарам в аквариума да ги сглобявам вътре в него, беше доста уморително но важното е че снадките не си личат.

Имаше ли проблеми с алги?

Мисля че от много години не съм имал проблеми с алги, следвам стриктно системата за стартиране на аквариум на Такаши Амано и мога да уверя че тя е залог за безпроблемен старт.

Данни за аквариума:

Снимка Мариан Маньовски

Размер: 180х50х70
Осветление: 2х54w Т5+ 1х 30 W Silvania Aqustar
Филтрация: 4500 л/ч
СО2 система: Не
Параметри на водата: рН-6.5, КН-2
Субстрат: калибриран речен пясък - 2мм
Торове и режим на торене: не
Хардскейп: Корен
Растения: Anubias barteri, Bolbitis heudelotii, Microsorum pteropus ''Narrow'', Vesicularia dubyana (''Christmas'')
Риби и ракообразни: Rasbora heteromorpha, Pterophyllum scalare Manacapuro
Седмична поддръжка: около 1 час.

Благодарим ти много!

Няма коментари:

Публикуване на коментар