четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Интервю с Oliver Knott

Здравейте приятели,

в това издание на AquaGo Spotlight, ще Ви представим интервю, с един от най-известните и креативни скейпъри в Европа- Оливър Нот.


Здравей Оливър,

Благодарим ти много за отделеното време и за възможността да споделим с нашите читатели, твоят опит в акваскейпинга!

Би ли представил себе си, с няколко думи?

Снимка Оливър Нот

Здравейте, казвам се Оливър Нот и съм роден 1972 година в Германия. Имам две деца.

Как и кога започна да се занимаваш с акваскейпинг?

Започнах да се занимавам активно с акваристика през 1989 година, работейки в продължение на 3 години в Зоомагазин. Там имах възможността за първи път да направя растителен аквариум.

Моля те, разкажи ни малко повече за твоята „акваскейпинг философия”?

Снимка Оливър Нот

Прави това, което ти харесва /и със сигурност, това което харесват рибите Ви/. Без правила – за мен това е най-важното за един творец, така освобождаваш мисълта си.

Много хора в България смятат, че при акваскейпинга, аквариума е създаден просто за снимка и не може да се поддържа дълго време. Би ли споделил колко време отнема да се създаде един акваскейп и колко време може да се поддържа?

Снимка Оливър Нот

Средно, за създаването на един акваскейп ми трябват около 2-3 часа, в зависимост от размера. За поддръжка отделям 1-2 часа на седмица, а самият акваскейп запазвам за около 5-6 месеца – достатъчно време за да се развие перфектно.

Колко аквариума имаш в момента? Колко време ти отнема да ги поддържаш?

Към момента поддържам сам около 25 аквариума. Всеки един от тях има нужда от около 30-60 минути поддръжка седмично.

Снимка Оливър Нот

Какво мислиш за конкурсите за акваскейпинг?

Страхотно и вдъхновяващо е да видиш какво се случва по света и колко различни акваскейпи, създават творците от различните култури.

Участвал ли си в някой конкурс? На коя позиция се класира?

Най - големият ми успех, беше спечелването на първо място в конкурсите на AGA през 2004 и 2005 година и класирането ми на 10-то място в конкурса на ADA /IAPLC/ през 2005 година.

Кои са любимите ти акваскейпъри?

Такаши Амано.. без него, надали щях да давам това интервю сега

Какво мислиш за г-н Такаши Амано и продуктовата линия на АДА?

Благодарение на него, ADA e най-професионалната и добре организирана фирма за акваристика в Света. ADA е като Порше или Ферари в нашия бизнес, не може да не я обичаш!

Какъв съвет, би дал на тези колеги, които тепърва правят първите си крачки в аквасейпинга и растителните аквариуми?

Снимка Оливър Нот

В началото опитайте с бавен аквариум /малък до среден интензитет на светлината / и бавни растения. След този акваскейп и натрупания опит, вече ще можете да пробвате с по-трудни растения и повече светлина.

Благодарим ти много! Сега бих искал да те помоля да ни разкажеш ни малко повече, за твоето ежедневие! Като много зает творец и бизнесмен, изнасящ лекции и семинари и поддържащ толкова много аквариуми, има ли някой проект, който остава в съзнанието ти?

Снимка Оливър Нот

Има много проекти, които бих искал да реализирам в бъдеще. Освен акваристичният бизнес, аз се занимавам и с други неща, но като цяло акваристиката е моята страст. Бъдете търпеливи, най-късно през 2012 година, ще Ви покажа някои нови и много интересни неща!

Би ли казал, какво прави акваскейпинга толкова интересен за теб?

Снимка Оливър Нот

Акваскейпингът предлага огромно разнообразие, особено когато си креативен и не се подчиняваш на правилата. Това ме вдъхновява да създавам нови и „луди” неща в бъдеще… върху това работя сега… и скоро ще са реалност.

Снимка Оливър Нот

Аз обичам да забавлявам хората, в нашето хоби :)!

Възнамеряваш ли да направиш семинар или може би да изнесеш лекция в България?

Може би, защо не. Ако някога организирате събитие /може би изложение или семинар в някой зооцентър или акваристичен клуб/..

Като съдия на Балканският Акваскейпинг конкурс, организиран от Българската Аквариумна Енциклопедия, бихме искали да те помолим за кратко обръщение към бъдещите участници в конкурса?!

Скъпи Български приятели!

За мен е огромно удоволствие да бъда член на журито на Балканският акваскейпинг конкурс. С нетърпение очаквам да видя Вашите творби. Сигурен съм, че всички сте представили страхотно!

Пожелавам Ви всичко най-добро и много късмет!

С уважение

Оливър Нот


Благодарим ти много, Оливър!

Няма коментари:

Публикуване на коментар